Connect with us

Gjërat që si dini rreth Ramazanit

Kuriozitete

Gjërat që si dini rreth Ramazanit

E përditshmja britanike Metro ka postuar një shkrim për fillimin e muajit Ramazan duke treguar se janë 10 gjërat që nuk i din bota për Ramazanin. Sot fillon ramazani fillon për miliona muslimanëve anembanë botës….


E përditshmja britanike Metro ka postuar një shkrim për fillimin e muajit Ramazan duke treguar se janë 10 gjërat që nuk i din bota për Ramazanin. Sot fillon ramazani fillon për miliona muslimanëve anembanë botës. Por çfarë do të thotë dhe pse muslimanët agjërojnë për një muaj?

1. Ramazani është muaji i nëntë i kalendarit hënor islamik

Besohet se Kurani u zbulua së pari nga profeti Muhamed gjatë Ramazanit, e cila fillon dhe mbaron në bazë të hënës, që do të thotë Ramadan lëviz 10 ose 11 ditë përpara çdo vit, transmeton Express.

2. Agjërimi gjatë Ramazanit është i njohur si “agjërim”

Agjërimi është një nga pesë shtyllat e Islamit, themelet e jetës myslimane, të cilat gjithashtu përfshijnë besim, lutje, lëmoshë dhe të paktën një pelegrinazh në Mekë në një jetë nëse drejtë.

3. Fjala Ramazani do të thotë ose’ vapë ‘ apo ‘thatësi’

4. Muslimanët duhet të agjërojnë për një muaj

Për shkak të ciklit të hënës, Ramazani zgjatë 29 ose 30 ditë. Midis agimit deri në perëndim, myslimanët duhet të përmbahen nga ngërnja e ushqimit, lëngje të pijshëm, pirja e duhanit dhe kryerja e marrëdhënieve seksuale.

5. Agjërimi është obligim një herë muslimanët arrijnë moshën e pjekurisë

Megjithatë, fëmijët mund të agjërojnë nëse ata dëshirojnë. Nga agjërimi përjashtohen të moshuarit, të sëmurët, njerëzit të cilët janë të udhëtojnë, dhe gratë që janë shtatzëna, gji apo me menstruacione.

6. Gjatë agjërimit, myslimanët përpiqen që të përmbahen nga sjellja e keqe

Gjatë Ramazanit, myslimanët u kërkohet gjithashtu të mos përdorin fjalë të pista ose të flasin për të tjerët pas shpine.

7. Muslimanët ushqehen me një vakt ushqimi para agimit dhe pas perëndimit të diellit

Vakti para-agimit quhet syfyrit, ndërsa vakti në mbrëmje është i njohur si iftar. në iftar ushqimi i parë që preferohet janë hurmat pasi që edhe këtë e kishe prefereuar profeti Muhamedi a.s

8. Muslimanët japin më shumë gjatë Ramazanit

Është e zakonshme për muslimanët që të japin më shumë para për bamirësi gjatë Ramazanit se në çdo muaj tjetër të vitit.

9. Leximi i Kuranit është i inkurajuar

Shumë myslimanë lexojnë Kur’anin gjatë muajit të Ramazanit, si një lutje të veçantë.

10. Në disa vende, ka dënime për shkeljen e agjërimit

Iftarit në publik konsiderohet një krim në disa vende myslimane dhe shkelësit mund të dërgohen në burg. Në vende të tjera, një vepër dënohet me gjobë dhe shërbim të komunitetit.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kuriozitete

Me te lexuarat

Te ndryshme

Facebook

To Top