Mund ta themi me plot bindje, pijeni kete dhe nuk do te keni nevoje te shkoni me te mjeku dhe as per il’ace

Kumbullat përmbajnë më tepër se 80 lëndë ushqyese. Kumbullat (të freskëta dhe të thara) ndihmojnë për të përthithur më mirë he.ku.rin në trup, për shkak se ato janë një burim i mirë i vitaminës C.

Një kumbull përmban 84 % ujë, 0.6% proteina, 10% karbohidrate dhe 2.1 g fibra dietetike. Përveç kësaj, kumbullat kanë nivel të ulët të yndyrave dhe kalorive dhe përqindje të lartë të vitaminave A, C dhe E, kalcium, magnez dhe kalium.

Ja disa nga përfitimet që organizmi merr nëse konsumoni vetëm 5 kumbulla në ditë:

Nivel të ulët të sheqerit në gj ak

Kumbullat kanë indeks të ulët glicemik, që do të thotë se mund t’iu ndihmojnë të kontrolloni nivelin e sheqerit në gj. ak dhe të zvogëloni rre. zikun për të zhvilluar diabet të tipit 2.

Përmirësojnë kujtesën

Nëse konsumoni pesë kumbulla në ditë do ta ndihmoni organizmin për të liruar veten nga efektet negative të radikaleve të lira, të cilat ndikojnë keq në ruajtjen e kujtesës tuaj.

Kumbullat janë plot me antioksidantë që ngadalësojnë zhvillimin e së.mu.n.djes Alzheimer (sipas hulumtimeve shëndetësore nga Universiteti i Harvardit). Ato gjithashtu përmbajnë antocianin dhe kuercetin, të dobishme për parandalimin e ndarjes së qelizave të trurit.

Mbrojnë ze.m. rën

Një kumbull e freskët përmban 113 mg kalium, i cili ndihmon për të kontrolluar tensionin e lartë të gja. kut dhe zvogëlon rre.zi.kun e go.d itjes në tru dhe në ze.m.ër.

Përmirësojnë dhe mbrojnë sistemin e tretjes

Kumbullat lehtësojnë kapsllëkun dhe ndihmojnë në problemet me tretjen e ushqimit. Ato janë të mbushura me fibra dietetike, sorbitol dhe isatin. Kumbullat e thata janë të mrekullueshme për të përshpejtuar tretjen. Një tjetër mënyrë për të konsumuar kumbulla gjatë gjithë vitit është që t’i zhysni ato në ujë të zier, t’i lini të ftohen pak dhe pastaj t’i ngrini.

Forcojnë k.oc.kat

Studiues nga universitetet e shtetit të Florida-s dhe Oklahoma-s kanë shqyrtuar për 12 muaj 2 grupe grash në periudhën e pas m.eno.p.au.zës. Një grup konsumoi 100 g kumbulla të thara në ditë dhe grupi tjetër konsumoi 100 g mollë të thata në ditë. Të dy grupet konsumuan sup.lem.ente të kalciumit dhe vitaminës D. Grupi që konsumoi kumbulla të thata kishte dendësi më të lartë të ko.cka.ve në shpinë dhe parakrahë.

Përmirësojnë shëndetin e syve

Kumbullat janë shumë të rëndësishme për shëndetin e syrit. Fitonutrientët që përmbajnë kumbullat mund të ulin rre.zik.un e zhvillimit të degj. enerimit makular ose pikat e verdha, çrregullim shëndetësor që zakonisht prek njerëzit e moshuar.

Mbrojnë kundër ka.nc.erit dhe dë.mti.mit të qelizave

Kumbullat kanë aftësinë për të eli. minuar nga organizmi radikalet e lira të dë.msh.me në sajë të antocianineve (pigmenti i kuq në blu në disa kumbulla).

Të ulëta në kalori

Një kumbull e vogël përmban vetëm 30 kalori, kështu që kumbulla mund të jetë një ushqim i shpejtë shumë i mirë nëse mbani dietë.

Kumbullat shkatërrojnë qelizat e ka.nc.e.rit të gjirit

Ekstraktet e kumbullës mund të vr.a. sin qelizat ag. res. ive të ka. nce. rit të gjirit, ndërkohë që qelizat e shëndetshme përreth tyre nuk dë.mto.hen nga trajtimi.